Linux Konzultációs Központ logó
kezdőlap chat vicces képek (nagyon) régi sztorik (nagyon) régi oldal

Pulseaudio helyett...

Nem is olyan régen a firefox kiírta, hogy ahhoz, hogy hangja is legyen a videóknak, installálni kell a pulseadio csomagot.

Ez a "feature" a Firefox 52-es release újdonsága, egyszerűen kihagyták az ALSA ( Advanced Linux Sound Architecture ) támogatást [ami egyébként közvetlenül a kernel drivereket használja].

A pulseaudio viszont nem működik jól együtt a régebbi, csak alsa-t támogató programokkal (köztük sok esetben pl. a wine vagy a qemu), és egyes hangkártyákkal (nem akarok flame-t indítani, de pl. ugyanaz a pulseadio fő fejlesztője, mint a sokak által megkérdőjelezett systemd-é [Lennart Poettering]).

No persze eleve, a pulseadio egy plusz layer ami az alsa-ra épül, így ha igazán számít a teljesítmény, jobb megspórolni egy plusz réteget.

Ha nem szertnénk használni a pulseadio-t, és mégis szeretnénk ha az ff hangoskodhatna, van megoldás: az apulse. Szerencsés az elnevezés, egyaránt utal az Alsa for Pulse-ra, és az "a" mint latin fosztóképző is megállja a helyét a pulse előtt.

Ez egy egyszerű ( részleges ) pulseaudio API emuláció ALSA-hoz.

Ha nem barátunk a git ( bár hosszú távon érdemes barátkozni vele ) töltsük le a programot zip-ben. Ha megvan, csomagoljuk ki, és telepítsük, terminálból pl.:

sudo bash
unzip master.zip -d /usr/src/
pushd /usr/src/apulse-master/
#a telepítéshez az általában fentlévőkön kívül szükséges a cmake, libasound2-dev, libglib2.0-dev csomag
#az apulse saját leírása alapján folytatjuk:
mkdir build && cd build
cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release ..
make
make install
popd
Telepítése után, a pulseadio-t használni próbáló programokat egyszerűen az apulse programnév paranccsal indítsuk, pl.: "apulse firefox".

Köszönet Rinat Ibragimov-nak a kítűnő programért.

Bár elég nagy őrültségnek tűnik, ha igazán ősi hardverünk van, és csak a még eggyel korábbi, OSS driverekkel sikerül működésre bírni, használhatjuk az ALSA API-t emuláló aoss-t is, akár az apulse használatával együtt, pl. ha az audacity nevű zeneszerkesztőt szeretnénk használni: "aoss apulse audacity".

Miért utálják egyesek a pulseaudio-t? (angol)


PTE TTK Linux Konzultációs Központ
Like an expensive sports car, fine-tuned and well-built, Portia was sleek, shapely, and gorgeous, her red jumpsuit moulding her body, which was as warm as seatcovers in July, her hair as dark as new tires, her eyes flashing like bright hubcaps, and her lips as dewy as the beads of fresh rain on the hood; she was a woman driven -- fueled by a single accelerant -- and she needed a man, a man who wouldn't shift from his views, a man to steer her along the right road: a man like Alf Romeo. -- Rachel Sheeley, winner The hair ball blocking the drain of the shower reminded Laura she would never see her little dog Pritzi again. -- Claudia Fields, runner-up It could have been an organically based disturbance of the brain -- perhaps a tumor or a metabolic deficiency -- but after a thorough neurological exam it was determined that Byron was simply a jerk. -- Jeff Jahnke, runner-up Winners in the 7th Annual Bulwer-Lytton Bad Writing Contest. The contest is named after the author of the immortal lines: "It was a dark and stormy night." The object of the contest is to write the opening sentence of the worst possible novel.