Linux Konzultációs Központ logó
kezdőlap chat vicces képek (nagyon) régi sztorik (nagyon) régi oldal

Pulseaudio helyett...

Nem is olyan régen a firefox kiírta, hogy ahhoz, hogy hangja is legyen a videóknak, installálni kell a pulseadio csomagot.

Ez a "feature" a Firefox 52-es release újdonsága, egyszerűen kihagyták az ALSA ( Advanced Linux Sound Architecture ) támogatást [ami egyébként közvetlenül a kernel drivereket használja].

A pulseaudio viszont nem működik jól együtt a régebbi, csak alsa-t támogató programokkal (köztük sok esetben pl. a wine vagy a qemu), és egyes hangkártyákkal (nem akarok flame-t indítani, de pl. ugyanaz a pulseadio fő fejlesztője, mint a sokak által megkérdőjelezett systemd-é [Lennart Poettering]).

No persze eleve, a pulseadio egy plusz layer ami az alsa-ra épül, így ha igazán számít a teljesítmény, jobb megspórolni egy plusz réteget.

Ha nem szertnénk használni a pulseadio-t, és mégis szeretnénk ha az ff hangoskodhatna, van megoldás: az apulse. Szerencsés az elnevezés, egyaránt utal az Alsa for Pulse-ra, és az "a" mint latin fosztóképző is megállja a helyét a pulse előtt.

Ez egy egyszerű ( részleges ) pulseaudio API emuláció ALSA-hoz.

Ha nem barátunk a git ( bár hosszú távon érdemes barátkozni vele ) töltsük le a programot zip-ben. Ha megvan, csomagoljuk ki, és telepítsük, terminálból pl.:

sudo bash
unzip master.zip -d /usr/src/
pushd /usr/src/apulse-master/
#a telepítéshez az általában fentlévőkön kívül szükséges a cmake, libasound2-dev, libglib2.0-dev csomag
#az apulse saját leírása alapján folytatjuk:
mkdir build && cd build
cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release ..
make
make install
popd
Telepítése után, a pulseadio-t használni próbáló programokat egyszerűen az apulse programnév paranccsal indítsuk, pl.: "apulse firefox".

Köszönet Rinat Ibragimov-nak a kítűnő programért.

Bár elég nagy őrültségnek tűnik, ha igazán ősi hardverünk van, és csak a még eggyel korábbi, OSS driverekkel sikerül működésre bírni, használhatjuk az ALSA API-t emuláló aoss-t is, akár az apulse használatával együtt, pl. ha az audacity nevű zeneszerkesztőt szeretnénk használni: "aoss apulse audacity".

Miért utálják egyesek a pulseaudio-t? (angol)


PTE TTK Linux Konzultációs Központ
Q: Why should you always serve a Southern Carolina football man soup in a plate? A: 'Cause if you give him a bowl, he'll throw it away.