Linux Konzultációs Központ logó
kezdőlap chat vicces képek (nagyon) régi sztorik (nagyon) régi oldal

Pulseaudio helyett...

Nem is olyan régen a firefox kiírta, hogy ahhoz, hogy hangja is legyen a videóknak, installálni kell a pulseadio csomagot.

Ez a "feature" a Firefox 52-es release újdonsága, egyszerűen kihagyták az ALSA ( Advanced Linux Sound Architecture ) támogatást [ami egyébként közvetlenül a kernel drivereket használja].

A pulseaudio viszont nem működik jól együtt a régebbi, csak alsa-t támogató programokkal (köztük sok esetben pl. a wine vagy a qemu), és egyes hangkártyákkal (nem akarok flame-t indítani, de pl. ugyanaz a pulseadio fő fejlesztője, mint a sokak által megkérdőjelezett systemd-é [Lennart Poettering]).

No persze eleve, a pulseadio egy plusz layer ami az alsa-ra épül, így ha igazán számít a teljesítmény, jobb megspórolni egy plusz réteget.

Ha nem szertnénk használni a pulseadio-t, és mégis szeretnénk ha az ff hangoskodhatna, van megoldás: az apulse. Szerencsés az elnevezés, egyaránt utal az Alsa for Pulse-ra, és az "a" mint latin fosztóképző is megállja a helyét a pulse előtt.

Ez egy egyszerű ( részleges ) pulseaudio API emuláció ALSA-hoz.

Ha nem barátunk a git ( bár hosszú távon érdemes barátkozni vele ) töltsük le a programot zip-ben. Ha megvan, csomagoljuk ki, és telepítsük, terminálból pl.:

sudo bash
unzip master.zip -d /usr/src/
pushd /usr/src/apulse-master/
#a telepítéshez az általában fentlévőkön kívül szükséges a cmake, libasound2-dev, libglib2.0-dev csomag
#az apulse saját leírása alapján folytatjuk:
mkdir build && cd build
cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release ..
make
make install
popd
Telepítése után, a pulseadio-t használni próbáló programokat egyszerűen az apulse programnév paranccsal indítsuk, pl.: "apulse firefox".

Köszönet Rinat Ibragimov-nak a kítűnő programért.

Bár elég nagy őrültségnek tűnik, ha igazán ősi hardverünk van, és csak a még eggyel korábbi, OSS driverekkel sikerül működésre bírni, használhatjuk az ALSA API-t emuláló aoss-t is, akár az apulse használatával együtt, pl. ha az audacity nevű zeneszerkesztőt szeretnénk használni: "aoss apulse audacity".

Miért utálják egyesek a pulseaudio-t? (angol)


PTE TTK Linux Konzultációs Központ
"Speak, thou vast and venerable head," muttered Ahab, "which, though ungarnished with a beard, yet here and there lookest hoary with mosses; speak, mighty head, and tell us the secret thing that is in thee. Of all divers, thou has dived the deepest. That head upon which the upper sun now gleams has moved amid the world's foundations. Where unrecorded names and navies rust, and untold hopes and anchors rot; where in her murderous hold this frigate earth is ballasted with bones of millions of the drowned; there, in that awful water-land, there was thy most familiar home. Thou hast been where bell or diver never went; has slept by many a sailer's side, where sleepless mothers would give their lives to lay them down. Thou saw'st the locked lovers when leaping from their flaming ship; heart to heart they sank beneath the exulting wave; true to each other, when heaven seemed false to them. Thou saw'st the murdered mate when tossed by pirates from the midnight deck; for hours he fell into the deeper midnight of the insatiate maw; and his murderers still sailed on unharmed -- while swift lightnings shivered the neighboring ship that would have borne a righteous husband to outstretched, longing arms. O head! thou has seen enough to split the planets and make an infidel of Abraham, and not one syllable is thine!" -- H. Melville, "Moby Dick"