Linux Konzultációs Központ logó
kezdőlap chat vicces képek (nagyon) régi sztorik (nagyon) régi oldal

Pulseaudio helyett...

Nem is olyan régen a firefox kiírta, hogy ahhoz, hogy hangja is legyen a videóknak, installálni kell a pulseadio csomagot.

Ez a "feature" a Firefox 52-es release újdonsága, egyszerűen kihagyták az ALSA ( Advanced Linux Sound Architecture ) támogatást [ami egyébként közvetlenül a kernel drivereket használja].

A pulseaudio viszont nem működik jól együtt a régebbi, csak alsa-t támogató programokkal (köztük sok esetben pl. a wine vagy a qemu), és egyes hangkártyákkal (nem akarok flame-t indítani, de pl. ugyanaz a pulseadio fő fejlesztője, mint a sokak által megkérdőjelezett systemd-é [Lennart Poettering]).

No persze eleve, a pulseadio egy plusz layer ami az alsa-ra épül, így ha igazán számít a teljesítmény, jobb megspórolni egy plusz réteget.

Ha nem szertnénk használni a pulseadio-t, és mégis szeretnénk ha az ff hangoskodhatna, van megoldás: az apulse. Szerencsés az elnevezés, egyaránt utal az Alsa for Pulse-ra, és az "a" mint latin fosztóképző is megállja a helyét a pulse előtt.

Ez egy egyszerű ( részleges ) pulseaudio API emuláció ALSA-hoz.

Ha nem barátunk a git ( bár hosszú távon érdemes barátkozni vele ) töltsük le a programot zip-ben. Ha megvan, csomagoljuk ki, és telepítsük, terminálból pl.:

sudo bash
unzip master.zip -d /usr/src/
pushd /usr/src/apulse-master/
#a telepítéshez az általában fentlévőkön kívül szükséges a cmake, libasound2-dev, libglib2.0-dev csomag
#az apulse saját leírása alapján folytatjuk:
mkdir build && cd build
cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release ..
make
make install
popd
Telepítése után, a pulseadio-t használni próbáló programokat egyszerűen az apulse programnév paranccsal indítsuk, pl.: "apulse firefox".

Köszönet Rinat Ibragimov-nak a kítűnő programért.

Bár elég nagy őrültségnek tűnik, ha igazán ősi hardverünk van, és csak a még eggyel korábbi, OSS driverekkel sikerül működésre bírni, használhatjuk az ALSA API-t emuláló aoss-t is, akár az apulse használatával együtt, pl. ha az audacity nevű zeneszerkesztőt szeretnénk használni: "aoss apulse audacity".

Miért utálják egyesek a pulseaudio-t? (angol)


PTE TTK Linux Konzultációs Központ
The Bulwer-Lytton fiction contest is held ever year at San Jose State Univ. by Professor Scott Rice. It is held in memory of Edward George Earle Bulwer-Lytton (1803-1873), a rather prolific and popular (in his time) novelist. He is best known today for having written "The Last Days of Pompeii." Whenever Snoopy starts typing his novel from the top of his doghouse, beginning "It was a dark and stormy night..." he is borrowing from Lord Bulwer-Lytton. This was the line that opened his novel, "Paul Clifford," written in 1830. The full line reveals why it is so bad: It was a dark and stormy night; the rain fell in torrents -- except at occasional intervals, when it was checked by a violent gust of wind which swept up the streets (for it is in London that our scene lies), rattling along the housetops, and fiercely agitating the scanty flame of the lamps that struggled against the darkness.