Linux Konzultációs Központ logó
kezdőlap chat vicces képek (nagyon) régi sztorik (nagyon) régi oldal

Pulseaudio helyett...

Nem is olyan régen a firefox kiírta, hogy ahhoz, hogy hangja is legyen a videóknak, installálni kell a pulseadio csomagot.

Ez a "feature" a Firefox 52-es release újdonsága, egyszerűen kihagyták az ALSA ( Advanced Linux Sound Architecture ) támogatást [ami egyébként közvetlenül a kernel drivereket használja].

A pulseaudio viszont nem működik jól együtt a régebbi, csak alsa-t támogató programokkal (köztük sok esetben pl. a wine vagy a qemu), és egyes hangkártyákkal (nem akarok flame-t indítani, de pl. ugyanaz a pulseadio fő fejlesztője, mint a sokak által megkérdőjelezett systemd-é [Lennart Poettering]).

No persze eleve, a pulseadio egy plusz layer ami az alsa-ra épül, így ha igazán számít a teljesítmény, jobb megspórolni egy plusz réteget.

Ha nem szertnénk használni a pulseadio-t, és mégis szeretnénk ha az ff hangoskodhatna, van megoldás: az apulse. Szerencsés az elnevezés, egyaránt utal az Alsa for Pulse-ra, és az "a" mint latin fosztóképző is megállja a helyét a pulse előtt.

Ez egy egyszerű ( részleges ) pulseaudio API emuláció ALSA-hoz.

Ha nem barátunk a git ( bár hosszú távon érdemes barátkozni vele ) töltsük le a programot zip-ben. Ha megvan, csomagoljuk ki, és telepítsük, terminálból pl.:

sudo bash
unzip master.zip -d /usr/src/
pushd /usr/src/apulse-master/
#a telepítéshez az általában fentlévőkön kívül szükséges a cmake, libasound2-dev, libglib2.0-dev csomag
#az apulse saját leírása alapján folytatjuk:
mkdir build && cd build
cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release ..
make
make install
popd
Telepítése után, a pulseadio-t használni próbáló programokat egyszerűen az apulse programnév paranccsal indítsuk, pl.: "apulse firefox".

Köszönet Rinat Ibragimov-nak a kítűnő programért.

Bár elég nagy őrültségnek tűnik, ha igazán ősi hardverünk van, és csak a még eggyel korábbi, OSS driverekkel sikerül működésre bírni, használhatjuk az ALSA API-t emuláló aoss-t is, akár az apulse használatával együtt, pl. ha az audacity nevű zeneszerkesztőt szeretnénk használni: "aoss apulse audacity".

Miért utálják egyesek a pulseaudio-t? (angol)


PTE TTK Linux Konzultációs Központ
October. This is one of the peculiarly dangerous months to speculate in stocks in. The others are July, January, September, April, November, May, March, June, December, August, and February. -- Mark Twain, "Pudd'nhead Wilson's Calendar"